2015. január 18., vasárnap

Diákvállalkozás

2014 őszén alakult meg iskolánkban a 13 tanulóból szerveződő Véteq Kft. Diákjaink heti két alkalommal vesznek részt tanórán kívüli elfoglaltságokon. 
Hétfőnként egy órában vállalkozási ismereteket tanulnak, többek között azt is, hogyan kell elindítani és működtetni egy vállalkozást; mi a bevétel és kiadás; hogyan lesz a cégnek haszna; mire érdemes költeni.
A másik hétfői órán és sokszor a szabadidejükben is szőnyegeket szőnek és a szelektív hulladékgyűjtés aktuális teendőit végzik Rudi bácsi vezetésével.
Szerda délután kreatív kézműves és virágkötészeti foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek Nóri nénivel. 
Úgy gondoltuk az év kezdetén, hogy virágkötészeti termékek készítésével és árusításával a gyerekek legalább két okból is hasznot húznak.
Egyrészt megismerkednek egy számukra elérhető szakma rejtelmeivel, valamint bevételt is jócskán szerezhetnek. Ennek megfelelően a tennivalókat az év aktuális ünnepeihez igazítottam.
Októberben az erőskezű fiúk megtanultak toboz koszorúalapokat kötni, míg a lányok megismerkedtek a különböző szárazvirágokkal, és csokrokat készítettek belőlük. Szegény Alex és Bandi vérző ujjakkal és karral mentek haza egy-egy alkalom után. Ahogy közeledett a Halottak Napja, lassan mozdulni sem tudtunk a rengeteg anyagtól a lányműhelyben. A gyerekek az őszi szünet előtt rengeteget dolgoztak, és szebbnél szebb kegyeleti koszorúkat készítettek, melyeket főként az iskola dolgozóinak adtunk el.
Kizárólag természetes anyagokat használtunk fel a díszítéshez, a rengeteg levélből kötött rózsa Virginiánk ügyes kezét dicséri.
Egy kis pihenő után máris ránk köszöntött az advent és a karácsonyi készülődés. A Bárczi-Caritas Gálára, valamint a budapesti és veszprémi adventi vásárokra adventi koszorúkat, ajtókopogtatókat, apró karácsonyfadíszeket, csecsebecséket és asztali gyertyás díszeket készítettünk.
A gyerekek nagyon élvezték a sok szép dologgal való munkát, örömmel munkálkodtak. A lányműhely újra megtelt vidámsággal, jó illatokkal, hiszen több csomagnyi fahéjat, ánizst, és narancskarikát használtunk fel a díszítéshez. Anna és Anisz rendkívül kreatívan díszítették a koszorúkat, kopogtatókat.
A fiúk voltak a felelősek a díszekhez szükséges örökzöld növények beszerzéséért, tűzködéséért. A többiek készítették a hóembereket, szalag-karácsonyfákat, decoupage képeket és a tündéri angyalkákat. Mire a téli szünet közelébe érkeztünk, mindnyájan csillámporral és angyalkákkal álmodtunk.
A 2015-ös év első alkalmán ötleteket kerestünk a munka elkezdéséhez, hamarosan jelentkezünk, hogy mire jutottunk….

                                                                             
                                                                       by Török Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.