2015. január 21., szerda

Énekkar az iskolában

Intézményünk jelenlegi énekkara a 2012 szeptemberében indult ének tehetséggondozó szakkörből nőtte ki magát.
A 7 fővel működő szakkör gyermekei nagy lelkesedéssel léptek fel a Bárczi Gálán, amelyen alapzenére történő énekléssel nagy sikert arattak. Abban az évben több szereplésen vehettünk részt többek között a szépíró versenyen, az iskolai farsangon, valamint idősek köszöntésén is. 

A sikerre való tekintettel 2013 szeptemberére megszületett az elképzelés, hogy a korábban eredményesen működő énekkar ismét része legyen intézményünk kultúrájának. Így megkezdődött a lelkes, szép hangú gyermekek toborzása.
A Bárczi Gálára egy bakonyi népdalcsokorral készültünk 11 gyermekkel. 

A dalokat furulyakísérettel adtuk elő, három tehetséges gyermek és furulyát oktató pedagógusuk segítségével.
 A következő fellépésünk a Mikulás érkezésének alkalmából történt, ezután az iskolai farsangi bálon szórakoztattuk a közönséget, majd a megyei szépíró verseny megnyitóján énekeltünk szintén a furulyások közreműködésével. 
A Bárczi hétre egy vidám dalcsokorral készültünk többek között a nyugdíjas kollégáink tiszteletére. Az idei évtől nagy örömömre ismét bővült énekkarunk létszáma. A gálán 16 diákkal állhattuk színpadra egy erdélyi népdalcsokorral. Jelenleg 19 fő az énekkar létszáma, fiúk és lányok vegyesen, zömében alsó tagozatos gyermekek. A próbák során fontosnak tartom a helyes légzéstechnika megtanulását, így minden alkalommal természetesen légzőgyakorlatokkal kezdünk, ezt követi a hangképzés, végül az új dalok elsajátítása, mely hallás alapján történik. 
A dalok ismeretét követően kezdődnek a közös próbák a furulyásokkal. Elengedhetetlennek tartom a csoportunkban kialakuló jó hangulatú, ugyanakkor fegyelmezett légkört, ahol minden gyermek egyaránt fontos, bátran mer énekelni, ahol egymás munkáját megbecsülve, produkcióját megtapsolva fejezzük ki egymás iránti megbecsülésünket. 
A dalok elsajátításának ellenőrzése általában páros, kis csoportos énekléssel zajlik. Gyakran a gyermekek választhatnak párt, akivel szívesen énekelnének, így az esetleges szorongást elkerülve élvezhetik a társsal való éneklést. Jelenleg a farsangi bálra készülünk, nagy lelkesedéssel. Továbbra is várjuk közénk azokat a tehetséges diákokat, akik szívesen énekelnének és részesei szeretnének lenni egy jó közösségnek, hiszen „A dal egy biztos hely” és ahogy Babits Mihály költőnk is megfogalmazta:
„Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

                                                                                                   Strenner Viktória



Ezen a videón már a megújult énekkar énekel a 2014-es Bárczi Gálán a furulyások kíséretével:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.